Acupunctuur

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. 

Lichaam is geest, is het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn en kan vaak niet simpelweg opgelost worden door "een onderdeel" te vervangen of op zichzelf staand te behandelen

Traditional Chinese Medicine is gebaseerd op het principe dat de energiehuishouding positief beïnvloed kan worden door leefstijl, voeding, beweging, kruiden/supplementen, balans tussen rust en activiteit en acupunctuur. 


Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het afnemen van de anamnese, het voelen van de pols en het bekijken van de tong, waarna een diagnose wordt gesteld. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van steriele, zeer dunne naaldjes, meestal rond de 10 per behandeling. Bij iedere vervolgbehandeling wordt dit proces opnieuw doorlopen, zodat de behandeling specifiek op de situatie van dat moment is afgestemd.  Ook kan gebruik gemaakt worden van moxa. Moxa is ook wel bekend als artemisia vulgaris, bijvoetskruid. Het verwarmt de acupunctuurpunten waardoor de behandeling versterkt wordt. Ik gebruik zoveel mogelijk pure moxa van een hoge kwaliteit, Okyu. Naast verwarmen ondersteunt een behandeling met deze vorm van  moxa ook het immuunsysteem. Naast acupunctuur en moxa pas ik zo nodig cupping toe om stagnatie op te heffen. 


Als we het over acupunctuur hebben, hebben we het over meridianen. De oude Chinezen benoemden o.a. 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen. Nog niet zo heel lang geleden ontdekten wetenschappers dat deze meridianen en hun punten allemaal liggen op de plaatsen in ons lichaam waar de fascia elkaar raken. Fascia zijn kort gezegd de vliezen om onze spieren, botten, organen, zenuwen, bloedvaten en lichaamsholtes en deze verbinden alle systemen van het lichaam met elkaar als een netwerk. Tussen de raakpunten van deze fascia bevindt zich vloeistof. Met de acupunctuurnaald beïnvloedt de acupuncturist de lading van deze vloeistof waardoor stofjes (fotonen) vrijkomen die informatie overdragen. Zo kun je met een naald in je voet of been de spieren in de nek ontspannen, schouderklachten verhelpen, menopauze -klachten zoals opvliegers of nachtzweten of slapeloosheid behandelen.

Acupunctuur herstelt het zelf-helend vermogen van het lichaam, versterkt het immuunsysteem en kan zowel bij acute klachten als bij chronische klachten toegepast worden.