picture-2600 (1)

Hoe werkt acupunctuur?


Toen acupunctuur meer dan 2000 jaar geleden ontstond waren de klachten die mensen hadden voor een deel dezelfde als wij nu hebben: bijv. pijn, een stijve nek, slecht slapen, last van de spijsvertering, obstipatie, stress etc. Voor deze "huis-tuin- en keukenklachten" werd een vaak effectieve manier van behandelen gevonden door het gebruik van acupunctuur, het toevoegen van bepaalde kruiden aan het eten (denk maar aan gember bij misselijkheid) en het zorgen voor beweging. Chinese geneeskunde is dus niet alleen acupunctuur, maar ook voedingsadvies, cupping, qi gong (bewegen) en het gebruik van kruiden voor wie dat wil.


Men zag gezondheid als een balans tussen lichaam, ziel en geest; yin en yang - ofwel rust en actie.  Genetische aanleg enerzijds en energie uit voeding, beweging en alles waar je plezier aan beleeft anderzijds. Niet zo gek gedacht toch? Acupunctuur helpt om die balans te vinden of te herstellen. 


Maar kan een acupunctuurnaaldje nou echt werken? 

Als we het over acupunctuur hebben, hebben we het over meridianen. De oude Chinezen benoemden o.a. 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen. Zij zagen dit als wegen door het lichaam waardoor de energie onze organen bereikt. Zoiets als onze bloedsomloop, zenuwbanen en lymfestelsel dus. Nog niet zo heel lang geleden ontdekten wetenschappers dat deze meridianen weliswaar niet aantoonbaar zijn als orgaan maar dat hun beschreven punten allemaal liggen op de plaatsen in ons lichaam waar de fascia elkaar raken. Fascia zijn kort gezegd de vliezen om onze spieren, botten, organen, zenuwen, bloedvaten en lichaamsholtes en deze verbinden alle systemen van het lichaam met elkaar als een netwerk. Tussen de raakpunten van deze fascia bevindt zich vloeistof. Met de acupunctuurnaald beïnvloedt de acupuncturist de lading van deze vloeistof waardoor stofjes (fotonen) vrijkomen die informatie overdragen.

Zo kun je met een naald in je voet of been de spieren in de nek ontspannen, schouderklachten verhelpen, menopauze -klachten zoals opvliegers of nachtzweten of slapeloosheid behandelen.


Het doel van de behandeling is het herstellen van de flow van de energie en het herstellen van de balans in het lichaam. Westers gezien is aangetoond dat acupunctuur invloed heeft op de hoeveelheid witte bloedlichaampjes en neurotransmitters in het lichaam, binnen de tcm spreken we van het herstellen van flow van Qi en de balans tussen yin en yang.

unsplash